Kulinarna podróż Roberta Makłowicza do Nowego Sącza.

Kuchnia bałkańska to jedna z najsmaczniejszych i urozmaiconych kuchni na świecie. Taką kuchnię, jej smak i zapach mogli poczuć uczestnicy konkursu zorganizowanego przez Zespół Szkół nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu.

„Bałkańskie przysmaki na europejskim stole” to konkurs kulinarny, który szkoła zorganizowała po raz jedenasty. Odbył się on w poniedziałek 18 listopada. Wzięli w nim udział uczniowie klas gastronomicznych z siedmiu małopolskich szkół. Przyrządzone potrawy oceniał krytyk kulinarny i dziennikarz Robert Makłowicz. Ze zwyciężczynią konkursu Gabrielą Kulig z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie oraz wyróżnionymi uczestnikami rozmawiały Klaudia Nędza, Marcelina Pasiut, Ania Wojtaczka, Kamila Konstanty, Anna Rolka i Adrianna Najduch, z kół dziennikarskich z Pałacu Młodzieży.

 

Maria Zięba, Młodzieżowa Akademia Dziennikarska.
Fot. Marcelina Pasiut, Klaudia Nędza.